Raskausviikko 37

Melkein valmis vauva

Raskausviikko 37

Gravid-vecka-37Vauva on nyt kehittynyt lähes valmiiksi. Hän painaa noin 2,9 kg ja on päästä varpaisiin noin 47 cm pitkä. Useimmat vauvat ovat kääntyneet päätilaan eli pää alaspäin ja alkavat kiinnittyä. Tämä tarkoittaa, että vauvan pää on niin alhaalla äidin lantiossa, ettei hän enää voi liikuttaa sitä. Läheskään kaikki vauvat eivät kuitenkaan kiinnity lantioon ennen supistusten alkamista. Osa vauvoista on perätilassa eli takapuoli alaspäin – tällöin vauvaa yritetään yleensä kääntää. Nyt vauvalla ei ole juurikaan tilaa liikkua, joten liikkeet tuntuvat vaimeilta. Koska kohdussa on nyt ahdasta, vauva liikkuu eri tavalla. Ole kuitenkin valppaana siltä varalta, että liikkeet vähenevät. On tärkeää huomata, jos sikiö on entistä enemmän liikkumatta eikä ole enää yhtä selkeästi hereillä. Tällöin on otettava yhteys neuvolaan tai synnytyssairaalaan.

Osa naisista kokee tässä vaiheessa melko kivuliaita harjoitussupistuksia. Yleensä niiden voimakkuus vähenee ja tiheys harvenee lepäämällä. Sinulla voi olla myös pientä verenvuotoa. Se liittyy kohdunkaulan laajenemiseen ja on siis normaalia. Hakeudu kuitenkin heti lähimpään sairaalaan, jos verenvuotoa on enemmän. On myös mahdollista, että huomaat alushousuissasi limaista ruskehtavaa tai läpikuultavaa eritettä. Kyse on limatulpasta, joka yleensä irtoaa kohdunkaulan kanavasta raskauden lopussa. Tämä ei tarkoita, että lapsivesi olisi mennyt, ja limatulpan koostumus on erilainen kuin lapsiveden. Limatulpan irtoaminen ei siis tarkoita, että synnytys olisi käynnistynyt. Se on merkki synnytyksen lähestymisestä – ja kehotus olla valmiina.

Seuraa vauvan kehittymistä! Tilaa "Viikko viikolta". Saat kerran viikossa sähköpostia, jossa kerrotaan vauvan kasvusta ja mitä kehossasi tapahtuu raskauden aikana. Rekisteröidy tästä

Tilaa viikkoseuranta!

Seuraa lapsen kehitystä ja lue lisää raskauden eri vaiheista.

Foolihappo vähentää sikiön epämuodostumariskiä

Foolihappo on tärkeää solujen aineenvaihdunnan, punasolujen muodostumisen ja sikiön kehityksen kannalta. Foolihappo vähentää sikiön epämuodostumariskiä, ja sitä tarvitaan hermostoputken muodostumiseen. Foolihapon puute voi aiheuttaa hermostoputken sulkeutumishäiriön. Jopa 12 prosentilla Euroopan väestöstä elimistön kyky muuntaa tavallista foolihappoa aktiiviseen muotoon elimistön käyttöä varten on heikentynyt. Tämä voi aiheuttaa foolihapon puutetta. Natalben Raskaus -ravintolisän sisältämä foolihappo on valmiiksi aktiivisessa muodossa, joten jokaisen elimistö pystyy hyödyntämään sen täysimittaisesti.

Natalben Raskaus -kapselin sisältö: 400 mikrogrammaa aktiivista foolihappoa

Rautaa tarvitaan veren muodostumiseen

Rautaa tarvitaan veren punasolujen muodostumiseen sekä aivojen, lihasten, maha-suolikanavan ja immuunijärjestelmän kehitykseen. Raskausajan raudanpuuteanemia voi aiheuttaa lapselle kognitiivisia häiriöitä tai käytöshäiriöitä. Odottava äiti saattaa tarvita rautalisää, vaikka ruokavalioon sisältyisi runsaasti rautaa. Keskustele omasta tilanteestasi neuvolan terveydenhoitajan kanssa.

Natalben Raskaus -kapselin sisältö: 30 milligrammaa rautaa

Jodi on tärkeää kasvulle ja kuulon kehittymiselle

Jodia tarvitaan tukemaan sekä äidin että lapsen kilpirauhasen toimintaa. Se on tärkeää lapsen kasvun sekä psyykkisten toimintojen ja kuulon kehityksen kannalta. Jodin puute on yhdistetty myös keskenmenoihin, vastasyntyneen pienipainoisuuteen, huonokuuloisuuteen ja synnynnäisiin epämuodostumiin.

Natalben Raskaus -kapselin sisältö: 175 mikrogrammaa jodia

Omega-3-rasvahapot ovat tärkeitä aivojen kehitykselle

Omega-3-rasvahapot ovat tärkeitä lapsen aivojen, hermoston ja silmien kehityksen kannalta. Lisäksi elimistö tarvitsee niitä solujen rakentamiseen ja korjaamiseen. Raskausajan ruokavaliosuositusten mukaan omega-3-rasvahappoja sisältävää kalaa tulisi syödä kahdesti tai kolmesti viikossa. Tutkimusten mukaan odottavat äidit kuitenkin syövät liian vähän kalaa ja pelkäävät sen sisältävän lapselle haitallisia ympäristömyrkkyjä.

Natalben Raskaus -kapselin sisältö: 290 milligrammaa omega-3-rasvahappoja, joista 29 milligrammaa EPA:ta ja 145 milligrammaa DHA:ta

 

D-vitamiini on tärkeää luuston muodostumiselle

D-vitamiini edistää kalsiumin imeytymistä, mikä on tärkeää vauvan luuston rakentumisen kannalta. Sitä tarvitaan myös kasvuun sekä keuhkojen, hermoston ja immuunijärjestelmän normaaliin kehitykseen. D-vitamiinin puute voi vaikeuttaa vauvan luuston, hermoston, keuhkojen ja immuunijärjestelmän normaalia kehitystä.

Natalben Raskaus -kapselin sisältö: 15 mikrogrammaa D-vitamiinia

14 muuta tärkeää vitamiinia ja kivennäisainetta

Natalben Raskaus sisältää myös 14 muuta tärkeää vitamiinia ja kivennäisainetta, joita elimistösi voi tarvita ennen raskautta ja sen aikana: beetakaroteenia, B1-vitamiinia, B2-vitamiinia, niasiinia, pantoteenihappoa, B6-vitamiinia, biotiinia, B12-vitamiinia, E-vitamiinia, kalsiumia, magnesiumia, sinkkiä, kuparia ja seleeniä.